Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Το σκάκι είναι μαγεία


Είχες ποτέ την τύχη να παίξεις σκάκι με έναν μάγο; Μάλλον όχι... ωστόσο, δεν μπορείς παρά να σταθείς με θαυμασμό μπροστά στα ανεξίτηλα ίχνη που έχει αφήσει πάνω στη σκακιέρα ένας μεγάλος Μάγος. Διότι είναι αλήθεια πως υπάρχει Μαγεία στο σκάκι!

Ο Μάγος μουρμούρισε τα μαγικά λόγια και η σκακιέρα μπροστά του άρχισε να ζωντανεύει. Τα πιόνια αιωρούνταν στον αέρα, τα ασπρόμαυρα τετράγωνα θαρρείς πως άστραφταν κάθε φορά που τα διέσχιζε η Βασίλισσα, ενώ έτριζε η σκακιέρα στο πέρασμα των Πύργων. Οι Αξιωματικοί περιπολούσαν στις διαγώνιες και οι Ίπποι αναστάτωναν τον κόσμο με τα ποδοβολητά τους. Να κι ο Βασιλιάς -το δροσερό αεράκι τον σπρώχνει απαλά στην πλάτη και τον καθοδηγεί για το μικρό ροκέ. Ο Μάγος είχε τον απόλυτο έλεγχο στον μικρόκοσμο του Σκακιού και ο αντίπαλος στεκόταν απέναντι με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ορθάνοιχτα, αδυνατώντας να πιστέψει τις μαγικές σκηνές που εκτυλίσσονταν μπροστά του.

Ο Μάγος του είχε χαρίσει μάλιστα έναν από τους Πύργους του. Τόσο γενναιόδωρος ήταν!

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 εxδ4 4.Αγ4 Αβ4+ 5.γ3 δxγ3 6.O-O γxβ2
7.Αxβ2 (πρώτο διάγραμμα). 
Ο Μάγος χάρισε 2 πιόνια στον αντίπαλό του. Σε αντάλλαγμα, οι Αξιωματικοί του θερίζουν τις διαγώνιες προς το μικρό ροκέ του Μαύρου Μονάρχη, ο οποίος στέκεται ακόμα στο κέντρο. Προς το παρόν, ο Μαύρος πιστεύει ότι ελέγχει την παρτίδα. Άραγε όμως δεν είναι το Μάγου το όπλο η δημιουργία τέτοιου είδους ψευδαισθήσεων;

7.. Αζ8 8.ε5 δ6 9.Πε1 δxε5 10.Ιxε5 Βxδ1 (δεύτερο διάγραμμα).
Ο Μαύρος ενθουσιασμένος αρπάζει την ευκαιρία για να αλλάξει τις Βασίλισσες. Μετά την αλλαγή, θα είναι εμφανώς καλύτερος, με Πύργο και δυο πιόνια παραπάνω από τον αντίπαλό του. Σκέφτηκε προς στιγμή ότι ο Μάγος βρήκε το δάσκαλό του. Έτριψε τα χέρια του από ικανοποίηση και ένα χαμόγελο φάνηκε στο πρόσωπό του. Πλέον μπορούσε να ορκιστεί ότι η νίκη ήταν δική του! Ο Μάγος όμως δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Και να ξέρεις καλά ότι η αυλαία πέφτει μόνο όταν το θελήσει ο Μάγος!

11.Βζ7+ (τρίτο διάγραμμα).
Κίνηση απόγνωσης, σκέφτηκε ο Μαύρος και χωρίς να χάσει χρόνο έπαιξε 11..Ρε7
Ο Μάγος με μαεστρία καθοδηγεί τον Μαύρο Βασιλιά, που δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει, ακριβώς εκεί που τον θέλει.
Ο Μαύρος Βασιλιάς νιώθει ότι μπορεί να κερδίσει την παρτίδα μόνος του. Παίρνει θάρρος, αγνοεί το ροκέ, μένει στο κέντρο και πολεμά.
12.Ιη6++ (τέταρτο διάγραμμα).
Ο Μαύρος δεν κατάλαβε το νόημα αυτής της κίνησης, που ουσιαστικά του χαρίζει έναν ολόκληρο Αξιωματικό. Οπότε το 12..Ρxζ7 του φάνηκε ως η καλύτερη δυνατή κίνηση. Πίστεψε πλέον ότι η νίκη ήταν θέμα χρόνου. Περίμενε μάλιστα ότι ο Λευκός θα εγκατέλειπε από στιγμή σε στιγμή. Τότε ο Μάγος τον κοίταξε στα μάτια, χαμογέλασε και του είπε τη μαγική λέξη:
ΜΑΤ!
Ο Μαύρος δεν κατάλαβε. Πίστεψε ότι ο Μάγος ήθελε να τον μπερδέψει. Μπορείτε να δείξετε στο Μαύρο πως γίνεται ματ μετά από τη 12η κίνησή του;

Μαγικό! Ο Μαύρος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μαγεύτηκε τόσο εύκολα! Είχε πιστέψει στη νίκη, όμως τελικά είχε εξαπατηθεί από το Μάγο. Θαύμασε το κατόρθωμα του Μάγου και υποκλίθηκε στην ανωτερότητά του.

Θαυμάστε ολόκληρη την παρτίδα.
Ο Πωλ Μόρφυ υπήρξε ο προάγγελος του μοντέρνου σκακιού. Εμφανίστηκε στον σκακιστικό κόσμο στα μέσα του 19ου αιώνα ερχόμενος από τον Νέο Κόσμο (Αμερική), έπαιξε σκάκι με τρόπο που δεν είχε παίξει κανένας πριν από αυτόν, μέσα σε λίγα χρόνια συνέτριψε τους πάντες και εξαφανίστηκε ακριβώς με τον τρόπο που ήρθε: Μαγικά!


Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.