Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Το Μυστήριο Δώρο του Μαύρου Βασιλιά

Μεγάλη αναστάτωση είχε δημιουργηθεί στη Μαύρη Αυλή. Η αιτία ήταν επειδή ο Μαύρος Βασιλιάς είχε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Δεν τον εντυπωσίαζε τίποτα πια, ένοιωθε ότι είχε δει όλα τα θαυμάσια πράγματα του κόσμου. Τόσο κακομαθημένος ήταν, που δεν εκτιμούσε τίποτα από όσα είχε. Κι έτσι, τριγυρνούσε στους δρόμους του Βασιλείου γκρινιάζοντας σε όποιον έβλεπε μπροστά του.

Στη λαϊκή συνάντησε τον ιχθυοπώλη, ο οποίος τον υποδέχτηκε με υποκλίσεις.
"Μεγαλειότατε, τα καΐκια μας πήγαν στα πέρατα των θαλασσών και ψάρεψαν για σας τα σπανιότερα και νοστιμότερα ψάρια του κόσμου. Καραμελόψαρα από τη Μελοθάλασσα! Κοτοϊχθυόπουλα από το Πέλαγος του Μεγάλου Ροκέ! Τσιχλοκαβουράκια από τις μακρινές ακτές της Μπογκοϊνδίας! Μπανανογαρίδες από τον Μερφικό Ωκεανό! Περάστε, διαλέξτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας!"
"Μπα. Τα βαρέθηκα τα ψάρια σου. Και βρωμάνε." είπε κατσούφικα στον ιχθυοπώλη και προχώρησε πιο κάτω, στο μανάβη. Κι αυτός τον υποδέχτηκε όπως ταιριάζει σε Βασιλιά, με δοξασίες και υποκλίσεις.
"Μεγαλειότατε, οι αγρότες μας έχουν καλλιεργήσει για σας τα σπανιότερα και νοστιμότερα φρούτα και λαχανικά του κόσμου. Αστερόμηλα, Αχλαδοκαρδούλες, Πευκοφράουλες, Γλειφιτζουροκάλαμα, Ροζ και Γαλάζιες Μπανάνες γεμιστές με σοκολάτα, Μακαρονοφάσουλα και υπέροχες Τυροπατάτες!"
"Ουφ. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο πια;" απάντησε απογοητευμένος στο μανάβη φεύγοντας. Πάρα κάτω ήταν ο έμπορος. Πάλι υποκλίσεις, δοξασίες και καλές κουβέντες.
"Μεγαλειότατε, τα καραβάνια μας πήγαν στα μακρινότερα μέρη του κόσμου και έφεραν για σας τα σπανιότερα και χρησιμότερα πράγματα. Ένα Ψυχοτηλεσκόπιο για να βλέπετε τι αισθάνονται για εσάς οι φίλοι και οι εχθροί σας. Ένα Χαοσέντουκο που μέσα τους μπορείτε να βάλετε τα πάντα, αφού δεν γεμίζει ποτέ. Μια Λεξοσφεντόνα για να στέλνετε τη φωνή σας ακόμα και στο μακρυνότερο μέρος. Μια Μπαλούμερανγκ, η μπάλα που όπου κι αν την κλωτσίσετε γυρίζει πίσω. Μια Ταξιδόσφαιρα, μια υδρόγειος σφαίρα που μπορεί να σας πάει αμέσως σε όποιο μέρος του κόσμου θέλετε να πάτε! Αυτά και άλλα πολλά είναι στη διάθεσή σας!"
"Μπλα μπλα μπλα, αλλά τίποτα δεν μου αρέσει πια" είπε ο κακομαθημένος Βασιλιάς, στενοχωρήθηκε κι ο δύστυχος έμπορος.

Τότε βγήκε διάγγελμα στο Βασίλειο, να το μάθουν όλοι οι υπήκοοι:
"Υπήκοοι του Μαύρου Βασιλείου, ο Μοναδικός Υπέροχος Πολυαγαπημένος Γενναιότατος Δούκας των Διαγωνίων Τσάρος των Γραμμών Πολυμήχανος Εμπνευστής Βαριαντομάχος (κλπ κλπ) σας προσκαλεί να του κάνετε ένα Δώρο, που θα του φτιάξει τη διάθεση. Ο νικητής θα έχει την τιμή να έχει ευχαριστήσει το Βασιλιά του. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική."

Έτσι κι έγινε. Χιλιάδες δώρα κατέφτασαν από όλη τη πολιτεία για να ικανοποιηθεί ο Βασιλιάς. Τι κρίμα, κανένα μα κανένα δεν του άρεσε! Περνούσαν μέρες, περνούσαν εβδομάδες, τα δώρα συνέχιζαν να φτάνουν στην Αυλή, μα ο Βασιλιάς δεν έλεγε να ικανοποιηθεί. Τότε ένας ταξιδιώτης από μια μακρινή χώρα που άκουσε την είδηση, αποφάσισε να κάνει κι αυτός ένα δώρο στο Βασιλιά, κι ας μην ήταν υποχρεωμένος. Το έβαλε σε ένα κίτρινο τετράγωνο κουτί, το τύλιξε με μια κόκκινη κορδέλα και το έστειλε στο Μαύρο Βασιλιά γράφοντας σε ένα χαρτάκι: "Να μην ανοιχτεί ποτέ".

Όταν το μυστήριο δώρο έφτασε στο Βασιλιά, αυτός παραξενεύτηκε όταν διάβασε το χαρτάκι. Μάλιστα, το μήνυμα τον έκανε να θέλει οπωσδήποτε να ανοίξει το κουτί, επειδή του κέντρισε το ενδιαφέρον! Έτσι καθώς καθόταν στο θρόνο, πήρε το κουτί στην αγκαλιά του και τράβηξε την κορδέλα! ΜΠΑΜ! Ένας κρότος, πολύ καπνός και το πρόσωπο του Μαύρου Βασιλιά ήταν πιο μαύρο από πριν! Το δώρο είχε σκάσει στα μούτρα του!

Αυτό το πάθημα αποκάλυψε στο Μαύρο Βασιλιά μια μεγάλη αδυναμία: όταν θεωρούμε κάτι σίγουρο, τότε δεν το εκτιμάμε και όταν τα έχουμε όλα, κινδυνεύουμε να μην εκτιμάμε τίποτα!


Αποκάλυψη στο σκάκι λέμε την κίνηση όπου ένα κομμάτι απομακρύνεται από το δρόμο ενός άλλου επιτρέποντάς του να επιτεθεί σε αντίπαλο κομμάτι (επίθεση με αποκάλυψη) ή στον αντίπαλο Βασιλία (σαχ με αποκάλυψη).
Λύνοντας τις ασκήσεις θα καταλάβετε καλύτερα τι είναι η αποκάλυψη και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι!
Σε όλα παίζει πρώτος ο Λευκός.

Διάγραμμα 1: Ο Λευκός Βασιλιάς όπου κι αν κινηθεί, αποκαλύπτει την επίθεση της Λευκής Βασίλισσας!


Διάγραμμα 2: Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια! Με μιά κίνηση έχουμε σαχ με αποκάλυψη. Βλέπετε πόσο επικίνδυνη είναι;
Λύση: 1.η4+ και η Μαύρη Βασίλισσα χάνεται.

Διάγραμμα 3: Ο ίππος αποκαλύπτει ένα υπέροχο ματ σε 2 κινήσεις. Το βλέπεις;
Λύση: 1.Ιxζ7+ Βη5 2.Πxη5#

Διάγραμμα 4: Ο Λευκός Ίππος καταδικάζει τη Μαύρη Βασίλισσα με μια ισχυρή κίνηση.
Λύση: 1.Ιxζ6+ ηxζ6 2.Πxε8 και ο Λεύκος είναι καλύτερος!

Διάγραμμα 5: Αποκάλυψη και διπλό σαχ!

Λύση: 1.ηxζ6++

Διάγραμμα 6: Καλή η αποκάλυψη, αλλά προσοχή στα δώρα της!
Λύση: 1.Αxβ2+ Ργ4 2.Πθ4# ή 1.Αγ3+ Ργ4 2.Πθ4#. Προσοχή να μην σας ξεγελάσει το 1.Αxβ2+ Ργ4 2. Βxα5?? διότι είναι πατ!

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Chess.com

Από το Blogger.