Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Παντοδύναμοι Πύργοι σε ανοιχτή σκακιέρα


Άραγε πόσο συχνά καταλήγουμε σε ένα φινάλε με πύργους ή πύργο και πιόνια; Μάλλον αρκετά συχνά. Μάλιστα αρκετές περιπτώσεις έχουν αναλυθεί στη θεωρία. Μερικές από αυτές θα δούμε και σ' αυτή την άσκηση, που έχει ως στόχο να εξοικειωθούμε στα φινάλε με πύργους με καθόλου ή μερικά πιόνια.

Ανοίξτε τη σκακιέρα, βάλτε τις θέσεις και πάμε!


1) Παίζει ο Μαύρος. Ποιο λέτε είναι το αποτέλεσμα;2) Παίζει ο Λευκός και έχει μόνο μια κίνηση για να σώσει την παρτίδα. Ποια είναι αυτή και γιατί;3) Ο Λευκός κάνει ματ. Προσπαθήστε να υποχρεώσετε το Μαύρο Βασιλιά σε ήττα.4) Δείτε τι γίνεται αν την κίνηση έχει α) ο Λευκός και β) ο Μαύρος.

5) Ο Λευκός Βασιλιάς είναι σαχ και πρέπει να μετακινηθεί. Ποιο είναι το καλύτερο τετράγωνο που μπορεί να πάει;6) Παίζει ο Λευκός και κερδίζει εύκολα. Πως;
7) Ο Μαύρος εδώ έχει ένα κρυμμένο όπλο έτοιμο να το αποκαλύψει. Ποιο είναι αυτό;8) Με ποια απλή κίνηση κερδίζει αμέσως ο Λευκός;
9) Κλασσική θέση. Τι μπορεί να κάνει ο Λευκός για να προάγει το πιόνι του;


10) Ο Μαύρος κερδίζει άνετα. Τι θα γίνει όμως αν παίξει 1.. β2;


Απαντήσεις:

1) Ισοπαλία, διότι ο Μαύρος θα κόψει το πιόνι πριν προαχθεί σε Βασίλισσα.
2) Πη8+ είναι η μοναδική σωστή κίνηση, διότι εμποδίζει την προώθηση του μαύρου πιονιού. Στόχος του Λευκού είναι να δίνει σαχ μέχρι να αναγκάσει τον αντίπαλο Βασιλιά να πάει στο ζ3, εμποδίζοντας το ίδιο του το πιόνι. Η παρτίδα οδηγείται σε ισοπαλία.
3) Γνωρίζεις την τελική εικόνα αυτού του ματ; Αν όχι, στείλε email στο toalogaki@gmail.com.
4) α) Ματ σε 2: 1. Ρη6 Μαύρος οπουδήποτε 2. Πγ8#
4) β) Κερδίζει ο Μαύρος διότι παίζει Πζ1+ και μετά προάγει το πιόνι β σε Βασίλισσα.
5) Οποιοδήποτε εκτός από το ε4! Το προφανές 1. Ρε4, μπορεί να απειλεί το μαύρο ε πιόνι, όμως κοιτάξτε τι παθαίνει:  1.. Πδ6!! Αν ο Λευκός παίξει το φαινομενικά καλό 2. Πxα7+, τότε ο Μαύρος απαντά 2.. Ρε6 και το Πδ4# μπορεί να αποφευχθεί, όχι όμως η ήττα.
6) Παίζει 1. Πθ8 Πxα7 2. Πθ7+ και ο Μαύρος Πύργος πέφτει.
7) Παίζει 1.. Πβ4! και ετοιμάζεται για την αποκάλυψη, καλύπτοντας παράλληλα το διαδρομή β3 και β2 για τον Μαύρο Βασιλιά. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Λευκός είναι να κόψει το πιόνι α2 και να εγκαταλείψει μετά το 2.. Ρβ3+ (αποκάλυψη) και αφού χάσει τον Πύργο του.
8) Ο Λευκός παίζει 1. δ4! και κερδίζει το πιόνι γ επειδή είναι καρφωμένο.
9) Ο Λευκός παίζει 1. Πθ5! και στο υποχρεωτικό 1.. Πxθ5 συνεχίζει με 2. ε8=Β+ και κερδίζει τον Πύργο και την παρτίδα.
10) Ισοπαλία!Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Chess.com

Από το Blogger.