Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Ο Δράκος ξύπνησε

Μερικές φορές ο ιππότης δεν είναι αρκετά γενναίος για να νικήσει το δράκο...

Χρατς-χρουτς τα βαριά πόδια του μοναχικού ιππότη συνθλίβουν τα ξερόκλαδα στο στενό απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του δράκου. Προσπαθεί να κινείται ήσυχα, όμως η πανοπλία του ζυγίζει πάνω από 50 κιλά και η ασπίδα του άλλα 20. Μετά βίας καταφέρνει να περπατά, ενώ ο μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού κάνει το βάδισμα αληθινό βασανιστήριο. Ξεκίνησε να βρει το δράκο όσο ακόμα κοιμάται στη σκοτεινή σπηλιά του, προτού ξυπνήσει για την εσπερινή βόλτα του, που κάθε φορά αποδεκατίζει ένα μικρό κοπάδι πρόβατα ή καίει μια στάνη κατσίκες ή που και που αρπάζει μια-δυο αγελάδες για να τραφεί. Κανένας δεν κατάφερε να τον αντιμετωπίσει. Να φανταστείτε ότι ο τελευταίος ιππότης έφυγε τόσο μακριά που πλέον ζει σε ιγκλού. Ένας άλλος παράτησε την ιπποσύνη για να γίνει δάσκαλος σε νηπιαγωγείο. Κι ένας τρίτος πούλησε την πανοπλία και τα όπλα του για να αγοράσει ένα χωραφάκι σε ένα ήσυχο λιβάδι όπου ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Αυτοί ήταν από τους ελάχιστους τυχερούς που επέζησαν, διότι οι υπόλοιποι καημένοι ιππότες έγιναν μεζεδάκια του δράκου. Ο ιππότης μας ξεκίνησε να σκοτώσει το δράκο για να κερδίσει την αμοιβή που είχε τάξει ο Βασιλιάς, όμως ήδη το είχε μετανοιώσει. Θα προτιμούσε να βρίσκεται σε κάποια παραλία, ξαπλωμένος να πίνει πορτοκαλάδα, αντί να περπατά καταϊδρωμένος μέσα στο κονσερβοκούτι. Είναι όμως λίγα μέτρα από τη φωλιά. Τραβά το ξίφος, πλησιάζει στην είσοδο και προσπαθεί να αφουγκραστεί την ανάσα του θηρίου. τρέμει από το φόβο του ο δύστυχος και τα πόδια του κροταλίζουν και καθώς τρίζουν και χτυπούν μεταξύ τους τα σίδερα της πανοπλίας, ο θόρυβος γίνεται τόσο δυνατός που θαρρεί κανείς ότι κάπου κάποιος χτυπά μαρέγκα μέσα σε μεταλλικό μπολ. Λέτε ο δράκος να μην άκουσε τι φασαρία;


Ο Επιταχυνόμενος Δράκος είναι βαριάντα της Σικελικής που ξεκινά με τις κινήσεις:
1. ε4 γ5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. δ4 γxδ4 4. Ιxδ4 η6 με αυτή την κίνηση ο Μαύρος ετοιμάζει το φιανκέτο και συνεχίζει με 5. Ιγ3 Αη7 6. Αε3 Ιζ6 7. Αγ4 όπου ο Μαύρος παίζει 7..0-0 με τον Λευκό να απαντά 8. Αβ3 ή 7..Βα5 που αποτρέπει το μεγάλο ροκέ του Λευκού.

Ας δούμε μια παρτίδα.

Ερωτήσεις:
1) Η 22η κίνηση του Λευκού είναι το πιόνι στο η4. Πως την κρίνετε;
2) Η 24η κίνηση του Λευκού είναι το πιόνι στο ζ6. Πως την κρίνετε;
3) Η 27η κίνηση του Λευκού είναι η θυσία του Πύργου στο ζ6. Είναι σωστή;
4) Η 28η κίνηση του Λευκού είναι η Βασίλισσα στο ζ3. Τι σχεδιάζει και τι δεν υπολόγισε;
5) Η 31η κίνηση του Λευκού είναι ο Πύργος στο δ1. Ο Μαύρος έχει ματ σε 5 κινήσεις. Βρείτε το νοερά.

Απαντήσεις:
1) Λάθος κίνηση. Ο Λευκός δεν έχει προσέξει την αποκάλυψη, διότι μετά το πάρσιμο με τον Ίππο στο η4 ανοίγει η μεγάλη διαγώνιος του μαυροτετράγωνου αξιωματικού του Μαύρου (η πύρινη γλώσσα του Δράκου!). Έτσι ο Μαύρος κερδίζει ένα πιόνι.
2) Λάθος κίνηση. Ζαλισμένος όπως είναι ο Λευκός από το προηγούμενο λάθος, δεν πρόσεξε ότι ο Μαύρος μαυροτετράγωνος Αξιωματικός μπορεί γυρίζοντας να κόψει στο ζ6.
3) Λάθος θυσία. Είναι τέτοια η ζαλάδα του Λευκού που νομίζει ότι έχει ματ.
4) Σχεδιάζει να παίξει Βη3+ μπας και βγάλει ματ, όμως δεν έχει υπολογίσει ότι η ... ουρά του Δράκου είναι αρκετά μακριά και αποκρούει δυναμικά με 28..Ιε5 και 29..Βη4+ προφυλάσσοντας το η7 και προετοιμάζοντας επίθεση.
5) 31 ..Ιδ3+ 32. Ρζ1 Βxδ1+ 33. Ρη2 Βη4+ 34. Ρθ1 Πε1+ 35. Βζ1 Πxζ1#


Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.