Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Το σκάκι είναι μαγεία


Είχες ποτέ την τύχη να παίξεις σκάκι με έναν μάγο; Μάλλον όχι... ωστόσο, δεν μπορείς παρά να σταθείς με θαυμασμό μπροστά στα ανεξίτηλα ίχνη που έχει αφήσει πάνω στη σκακιέρα ένας μεγάλος Μάγος. Διότι είναι αλήθεια πως υπάρχει Μαγεία στο σκάκι!

Ο Μάγος μουρμούρισε τα μαγικά λόγια και η σκακιέρα μπροστά του άρχισε να ζωντανεύει. Τα πιόνια αιωρούνταν στον αέρα, τα ασπρόμαυρα τετράγωνα θαρρείς πως άστραφταν κάθε φορά που τα διέσχιζε η Βασίλισσα, ενώ έτριζε η σκακιέρα στο πέρασμα των Πύργων. Οι Αξιωματικοί περιπολούσαν στις διαγώνιες και οι Ίπποι αναστάτωναν τον κόσμο με τα ποδοβολητά τους. Να κι ο Βασιλιάς -το δροσερό αεράκι τον σπρώχνει απαλά στην πλάτη και τον καθοδηγεί για το μικρό ροκέ. Ο Μάγος είχε τον απόλυτο έλεγχο στον μικρόκοσμο του Σκακιού και ο αντίπαλος στεκόταν απέναντι με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ορθάνοιχτα, αδυνατώντας να πιστέψει τις μαγικές σκηνές που εκτυλίσσονταν μπροστά του.

Ο Μάγος του είχε χαρίσει μάλιστα έναν από τους Πύργους του. Τόσο γενναιόδωρος ήταν!

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 εxδ4 4.Αγ4 Αβ4+ 5.γ3 δxγ3 6.O-O γxβ2
7.Αxβ2 (πρώτο διάγραμμα). 
Ο Μάγος χάρισε 2 πιόνια στον αντίπαλό του. Σε αντάλλαγμα, οι Αξιωματικοί του θερίζουν τις διαγώνιες προς το μικρό ροκέ του Μαύρου Μονάρχη, ο οποίος στέκεται ακόμα στο κέντρο. Προς το παρόν, ο Μαύρος πιστεύει ότι ελέγχει την παρτίδα. Άραγε όμως δεν είναι το Μάγου το όπλο η δημιουργία τέτοιου είδους ψευδαισθήσεων;

7.. Αζ8 8.ε5 δ6 9.Πε1 δxε5 10.Ιxε5 Βxδ1 (δεύτερο διάγραμμα).
Ο Μαύρος ενθουσιασμένος αρπάζει την ευκαιρία για να αλλάξει τις Βασίλισσες. Μετά την αλλαγή, θα είναι εμφανώς καλύτερος, με Πύργο και δυο πιόνια παραπάνω από τον αντίπαλό του. Σκέφτηκε προς στιγμή ότι ο Μάγος βρήκε το δάσκαλό του. Έτριψε τα χέρια του από ικανοποίηση και ένα χαμόγελο φάνηκε στο πρόσωπό του. Πλέον μπορούσε να ορκιστεί ότι η νίκη ήταν δική του! Ο Μάγος όμως δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Και να ξέρεις καλά ότι η αυλαία πέφτει μόνο όταν το θελήσει ο Μάγος!

11.Βζ7+ (τρίτο διάγραμμα).
Κίνηση απόγνωσης, σκέφτηκε ο Μαύρος και χωρίς να χάσει χρόνο έπαιξε 11..Ρε7
Ο Μάγος με μαεστρία καθοδηγεί τον Μαύρο Βασιλιά, που δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει, ακριβώς εκεί που τον θέλει.
Ο Μαύρος Βασιλιάς νιώθει ότι μπορεί να κερδίσει την παρτίδα μόνος του. Παίρνει θάρρος, αγνοεί το ροκέ, μένει στο κέντρο και πολεμά.
12.Ιη6++ (τέταρτο διάγραμμα).
Ο Μαύρος δεν κατάλαβε το νόημα αυτής της κίνησης, που ουσιαστικά του χαρίζει έναν ολόκληρο Αξιωματικό. Οπότε το 12..Ρxζ7 του φάνηκε ως η καλύτερη δυνατή κίνηση. Πίστεψε πλέον ότι η νίκη ήταν θέμα χρόνου. Περίμενε μάλιστα ότι ο Λευκός θα εγκατέλειπε από στιγμή σε στιγμή. Τότε ο Μάγος τον κοίταξε στα μάτια, χαμογέλασε και του είπε τη μαγική λέξη:
ΜΑΤ!
Ο Μαύρος δεν κατάλαβε. Πίστεψε ότι ο Μάγος ήθελε να τον μπερδέψει. Μπορείτε να δείξετε στο Μαύρο πως γίνεται ματ μετά από τη 12η κίνησή του;

Μαγικό! Ο Μαύρος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μαγεύτηκε τόσο εύκολα! Είχε πιστέψει στη νίκη, όμως τελικά είχε εξαπατηθεί από το Μάγο. Θαύμασε το κατόρθωμα του Μάγου και υποκλίθηκε στην ανωτερότητά του.

Θαυμάστε ολόκληρη την παρτίδα.
Ο Πωλ Μόρφυ υπήρξε ο προάγγελος του μοντέρνου σκακιού. Εμφανίστηκε στον σκακιστικό κόσμο στα μέσα του 19ου αιώνα ερχόμενος από τον Νέο Κόσμο (Αμερική), έπαιξε σκάκι με τρόπο που δεν είχε παίξει κανένας πριν από αυτόν, μέσα σε λίγα χρόνια συνέτριψε τους πάντες και εξαφανίστηκε ακριβώς με τον τρόπο που ήρθε: Μαγικά!


Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Παντοδύναμοι Πύργοι σε ανοιχτή σκακιέρα


Άραγε πόσο συχνά καταλήγουμε σε ένα φινάλε με πύργους ή πύργο και πιόνια; Μάλλον αρκετά συχνά. Μάλιστα αρκετές περιπτώσεις έχουν αναλυθεί στη θεωρία. Μερικές από αυτές θα δούμε και σ' αυτή την άσκηση, που έχει ως στόχο να εξοικειωθούμε στα φινάλε με πύργους με καθόλου ή μερικά πιόνια.

Ανοίξτε τη σκακιέρα, βάλτε τις θέσεις και πάμε!


1) Παίζει ο Μαύρος. Ποιο λέτε είναι το αποτέλεσμα;











2) Παίζει ο Λευκός και έχει μόνο μια κίνηση για να σώσει την παρτίδα. Ποια είναι αυτή και γιατί;











3) Ο Λευκός κάνει ματ. Προσπαθήστε να υποχρεώσετε το Μαύρο Βασιλιά σε ήττα.











4) Δείτε τι γίνεται αν την κίνηση έχει α) ο Λευκός και β) ο Μαύρος.

5) Ο Λευκός Βασιλιάς είναι σαχ και πρέπει να μετακινηθεί. Ποιο είναι το καλύτερο τετράγωνο που μπορεί να πάει;







6) Παίζει ο Λευκός και κερδίζει εύκολα. Πως;












7) Ο Μαύρος εδώ έχει ένα κρυμμένο όπλο έτοιμο να το αποκαλύψει. Ποιο είναι αυτό;







8) Με ποια απλή κίνηση κερδίζει αμέσως ο Λευκός;












9) Κλασσική θέση. Τι μπορεί να κάνει ο Λευκός για να προάγει το πιόνι του;














10) Ο Μαύρος κερδίζει άνετα. Τι θα γίνει όμως αν παίξει 1.. β2;














Απαντήσεις:

1) Ισοπαλία, διότι ο Μαύρος θα κόψει το πιόνι πριν προαχθεί σε Βασίλισσα.
2) Πη8+ είναι η μοναδική σωστή κίνηση, διότι εμποδίζει την προώθηση του μαύρου πιονιού. Στόχος του Λευκού είναι να δίνει σαχ μέχρι να αναγκάσει τον αντίπαλο Βασιλιά να πάει στο ζ3, εμποδίζοντας το ίδιο του το πιόνι. Η παρτίδα οδηγείται σε ισοπαλία.
3) Γνωρίζεις την τελική εικόνα αυτού του ματ; Αν όχι, στείλε email στο toalogaki@gmail.com.
4) α) Ματ σε 2: 1. Ρη6 Μαύρος οπουδήποτε 2. Πγ8#
4) β) Κερδίζει ο Μαύρος διότι παίζει Πζ1+ και μετά προάγει το πιόνι β σε Βασίλισσα.
5) Οποιοδήποτε εκτός από το ε4! Το προφανές 1. Ρε4, μπορεί να απειλεί το μαύρο ε πιόνι, όμως κοιτάξτε τι παθαίνει:  1.. Πδ6!! Αν ο Λευκός παίξει το φαινομενικά καλό 2. Πxα7+, τότε ο Μαύρος απαντά 2.. Ρε6 και το Πδ4# μπορεί να αποφευχθεί, όχι όμως η ήττα.
6) Παίζει 1. Πθ8 Πxα7 2. Πθ7+ και ο Μαύρος Πύργος πέφτει.
7) Παίζει 1.. Πβ4! και ετοιμάζεται για την αποκάλυψη, καλύπτοντας παράλληλα το διαδρομή β3 και β2 για τον Μαύρο Βασιλιά. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Λευκός είναι να κόψει το πιόνι α2 και να εγκαταλείψει μετά το 2.. Ρβ3+ (αποκάλυψη) και αφού χάσει τον Πύργο του.
8) Ο Λευκός παίζει 1. δ4! και κερδίζει το πιόνι γ επειδή είναι καρφωμένο.
9) Ο Λευκός παίζει 1. Πθ5! και στο υποχρεωτικό 1.. Πxθ5 συνεχίζει με 2. ε8=Β+ και κερδίζει τον Πύργο και την παρτίδα.
10) Ισοπαλία!



PostHeaderIcon Ο Δράκος ξύπνησε

Μερικές φορές ο ιππότης δεν είναι αρκετά γενναίος για να νικήσει το δράκο...

Χρατς-χρουτς τα βαριά πόδια του μοναχικού ιππότη συνθλίβουν τα ξερόκλαδα στο στενό απότομο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του δράκου. Προσπαθεί να κινείται ήσυχα, όμως η πανοπλία του ζυγίζει πάνω από 50 κιλά και η ασπίδα του άλλα 20. Μετά βίας καταφέρνει να περπατά, ενώ ο μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού κάνει το βάδισμα αληθινό βασανιστήριο. Ξεκίνησε να βρει το δράκο όσο ακόμα κοιμάται στη σκοτεινή σπηλιά του, προτού ξυπνήσει για την εσπερινή βόλτα του, που κάθε φορά αποδεκατίζει ένα μικρό κοπάδι πρόβατα ή καίει μια στάνη κατσίκες ή που και που αρπάζει μια-δυο αγελάδες για να τραφεί. Κανένας δεν κατάφερε να τον αντιμετωπίσει. Να φανταστείτε ότι ο τελευταίος ιππότης έφυγε τόσο μακριά που πλέον ζει σε ιγκλού. Ένας άλλος παράτησε την ιπποσύνη για να γίνει δάσκαλος σε νηπιαγωγείο. Κι ένας τρίτος πούλησε την πανοπλία και τα όπλα του για να αγοράσει ένα χωραφάκι σε ένα ήσυχο λιβάδι όπου ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Αυτοί ήταν από τους ελάχιστους τυχερούς που επέζησαν, διότι οι υπόλοιποι καημένοι ιππότες έγιναν μεζεδάκια του δράκου. Ο ιππότης μας ξεκίνησε να σκοτώσει το δράκο για να κερδίσει την αμοιβή που είχε τάξει ο Βασιλιάς, όμως ήδη το είχε μετανοιώσει. Θα προτιμούσε να βρίσκεται σε κάποια παραλία, ξαπλωμένος να πίνει πορτοκαλάδα, αντί να περπατά καταϊδρωμένος μέσα στο κονσερβοκούτι. Είναι όμως λίγα μέτρα από τη φωλιά. Τραβά το ξίφος, πλησιάζει στην είσοδο και προσπαθεί να αφουγκραστεί την ανάσα του θηρίου. τρέμει από το φόβο του ο δύστυχος και τα πόδια του κροταλίζουν και καθώς τρίζουν και χτυπούν μεταξύ τους τα σίδερα της πανοπλίας, ο θόρυβος γίνεται τόσο δυνατός που θαρρεί κανείς ότι κάπου κάποιος χτυπά μαρέγκα μέσα σε μεταλλικό μπολ. Λέτε ο δράκος να μην άκουσε τι φασαρία;


Ο Επιταχυνόμενος Δράκος είναι βαριάντα της Σικελικής που ξεκινά με τις κινήσεις:
1. ε4 γ5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. δ4 γxδ4 4. Ιxδ4 η6 με αυτή την κίνηση ο Μαύρος ετοιμάζει το φιανκέτο και συνεχίζει με 5. Ιγ3 Αη7 6. Αε3 Ιζ6 7. Αγ4 όπου ο Μαύρος παίζει 7..0-0 με τον Λευκό να απαντά 8. Αβ3 ή 7..Βα5 που αποτρέπει το μεγάλο ροκέ του Λευκού.

Ας δούμε μια παρτίδα.

Ερωτήσεις:
1) Η 22η κίνηση του Λευκού είναι το πιόνι στο η4. Πως την κρίνετε;
2) Η 24η κίνηση του Λευκού είναι το πιόνι στο ζ6. Πως την κρίνετε;
3) Η 27η κίνηση του Λευκού είναι η θυσία του Πύργου στο ζ6. Είναι σωστή;
4) Η 28η κίνηση του Λευκού είναι η Βασίλισσα στο ζ3. Τι σχεδιάζει και τι δεν υπολόγισε;
5) Η 31η κίνηση του Λευκού είναι ο Πύργος στο δ1. Ο Μαύρος έχει ματ σε 5 κινήσεις. Βρείτε το νοερά.

Απαντήσεις:
1) Λάθος κίνηση. Ο Λευκός δεν έχει προσέξει την αποκάλυψη, διότι μετά το πάρσιμο με τον Ίππο στο η4 ανοίγει η μεγάλη διαγώνιος του μαυροτετράγωνου αξιωματικού του Μαύρου (η πύρινη γλώσσα του Δράκου!). Έτσι ο Μαύρος κερδίζει ένα πιόνι.
2) Λάθος κίνηση. Ζαλισμένος όπως είναι ο Λευκός από το προηγούμενο λάθος, δεν πρόσεξε ότι ο Μαύρος μαυροτετράγωνος Αξιωματικός μπορεί γυρίζοντας να κόψει στο ζ6.
3) Λάθος θυσία. Είναι τέτοια η ζαλάδα του Λευκού που νομίζει ότι έχει ματ.
4) Σχεδιάζει να παίξει Βη3+ μπας και βγάλει ματ, όμως δεν έχει υπολογίσει ότι η ... ουρά του Δράκου είναι αρκετά μακριά και αποκρούει δυναμικά με 28..Ιε5 και 29..Βη4+ προφυλάσσοντας το η7 και προετοιμάζοντας επίθεση.
5) 31 ..Ιδ3+ 32. Ρζ1 Βxδ1+ 33. Ρη2 Βη4+ 34. Ρθ1 Πε1+ 35. Βζ1 Πxζ1#


Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.