Κυριακή 29 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Το Μυρμήγκι νικητής

Όλοι γνωρίζουμε το μύθο του Αισώπου που μιλάει για το εργατικό μυρμήγκι και τον τεμπέλη τζίτζικα. Όταν είναι καλοκαίρι, το μυρμήγκι δουλεύει σκληρά για να μαζέψει εφόδια για το δύσκολο χειμώνα. Ο τζίτζικας αντίθετα διασκεδάζει συνεχώς και δεν προετοιμάζεται καθόλου. Το μυρμήγκι έχει σχέδιο για να σωθεί από το κρύο και το χιόνι. Ο τζίτζικας αγνοεί το μέλλον και ζει μόνο για το παρόν.

'Ετσι και ο καλός σκακιστής κλείνει τα μάτια στις προσωρινές ευκαιρίες που μπορεί να συναντήσει σε μια παρτίδα, διότι έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο στόχο και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να πετύχει τη νίκη. Ακριβώς όπως το μυρμήγκι!

Θα δούμε στην παρτίδα που ακολουθεί πώς ο Λευκός Βασιλιάς, που σκέφτηκε σαν το μυρμήγκι του Αισώπου, κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο κινήσεις να αναγκάσει το Μαύρο Μονάρχη, που συμπεριφερόταν απερίσκεπτα σαν τον τζίτζικα, να εγκαταλείψει!

Δοκιμάστε πάνω στη σκακιέρα να συνεχίσετε την παρτίδα μετά από την τελευταία κίνηση του Λευκού. Θα καταλάβετε εύκολα το λόγο που ο Μαύρος εγκατέλειψε!

Η Βαριάντας Άιτκνεν της Τζιόκο Πιάνο που παίχτηκε στην παραπάνω παρτίδα είναι:
1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αγ4 Αγ5 4.γ3 Ιζ6 5.δ4 εxδ4 6.γxδ4 Αβ4+ 7.Ιγ3 Ιxε4 8.0-0 Ιxγ3 9.βxγ3 Αxγ3 10.Αα3

Ο Μαύρος έχει κερδίσει 2 πιόνια όμως ο Λεύκος έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη και εμποδίζει το μικρό ροκέ του Μαύρου. Για το απομονωμένο πιόνι δ, ο Λευκός έχει την ανοιχτή στήλη ε και την ημιανοιχτή στήλη γ.
Η καλύτερη συνέχεια για το Μαύρο είναι το 10...δ5 με σκοπό να απελευθερώσει τον λευκοτετράγωνο αξιωματικό και να τον χρησιμοποιήσει για να κλείσει προσωρινά την ανοιχτή στήλη ε. Τότε ίσως κερδίσει τον πύργο στο α1, αλλά με σχετικές απώλειες χώρου και χρόνου.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.