Κυριακή 8 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Κακή, κακή Βασίλισσα!

Όταν η Βασίλισσα μπαίνει νωρίς στη μάχη, τότε είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει σοβαρούς μπελάδες! Αυτό έπαθε και η Λευκή Βασίλισσα του Βούλγαρου Βέσελιν Τοπάλοφ, αφού ο Ρώσος Γκάτα Κάμσκι κινητοποιώντας το Μαύρο Στράτευμα δεν άργησε να την τιμωρήσει για την πρώιμη έξοδό της!

Στην παρτίδα που θα δούμε, η Λευκή Βασίλισσα πέτρωσε μέχρι το τέλος της μάχης, σαν να αντίκρισε τη μυθική Μέδουσα! Και δυστυχώς γι' αυτήν, ο Περσέας δεν ήρθε να τη σώσει κι έτσι παγωμένη αναγκάστηκε να υποφέρει μια μεγάλη ήττα!

Η μάχη άναψε ξαφνικά όταν η Λευκή Βασίλισσα αποφάσισε να επιτεθεί νωρίς. Ο Μαύρος Βασιλιάς θυμήθηκε μια παρόμοια παρτίδα που είχε παίξει πριν δυο χρόνια. Τότε ο Λευκός δεν είχε διστάσει να θυσιάσει τη Βασίλισσά του για την ισοπαλία. Όλα θύμιζαν στο Μαύρο εκείνη τη ζεστή καλοκαιρινή μέρα του δεκαπενταύγουστου...
Ivanchuk (2703) vs. Kamsky (2717) - Jermuk ARM 2009 · Reti opening (A15) · ½-½
...τουλάχιστον μέχρι την 8η κίνηση του Μαύρου!

Τότε ο Λευκός πήρε μια απόφαση που σίγουρα αργότερα θα την μετάνοιωσε. Στην 9η κίνηση, αντί να παίξει ε3 ή ε4, για να απελευθερώσει τον λευκοτετράγωνο Αξιωματικό, έκανε μεγάλο ροκέ. Αυτή η κίνηση καταδίκασε τη Βασίλισσα σε ακινησία για όλη την παρτίδα! Η ιδέα του Λευκού κάνοντας μεγάλο ροκέ ήταν να εφορμήσει στο κέντρο με το πιόνι στο δ5, όμως ο Μαύρος μπλόκαρε εύκολα το σχέδιο με 9...Ιδ5. Μετά από αυτό, ο Λευκός ξέμεινε από ιδέες και η Σκακιέρα άνηκε απόλυτα στην πρωτοβουλία του Μαύρου Στρατηγού!

Ο Μαύρος έπρεπε να βρει ένα καλό σχέδιο για να εκμεταλλευτεί την κακή θέση της Λευκής Βασίλισσας. Την καλύτερη ιδέα την έδωσε ο μαυροτετράγωνος Αξιωματικός. "Με τη Λευκή Βασίλισσα εκτός παιχνιδιού και την πλευρά του Βασιλιά ακινητοποιημένη, είναι ευκαιρία να πάρουμε το κέντρο και να πιέσουμε την πλευρά της Βασίλισσας με όλες μας τις δυνάμεις" Όλοι με μιας συμφώνησαν στο Μαύρο Στρατόπεδο!

Έτσι ήρθε το 10...Αθ6+! για να καρφώσει το ε3 και να ψαλιδίσει τις ελπίδες του Λευκού για αντιπαιχνίδι στο κέντρο. Ο Λευκός απάντησε με 11.ε3. Δυστυχώς γι΄αυτόν δεν μπορούσε να παίξει Ρβ1 (λόγω του 11...Αζ5+ 12.Ρα1 Ιδβ4 13.Ιε1 Αγ2!-+). Σκούρα τα πράγματα στη Σκακιέρα για το Λευκό που τα έχασε εντελώς από τη δράση των Μαύρων κομματιών καθώς κυριαρχούσαν κίνηση με την κίνηση. Μάλιστα η απόγνωση του Λευκού έγινε ολοφάνερη όταν ξόδεψε την 15η κίνησή του για να στείλει τον Πύργο στο δ2. Ποιός να ξέρει τι είχε στο μυαλό του εκείνες τις δύσκολες ώρες...

Ο Μαύρος μέσα στον ενθουσιασμό του έχασε μια καλή επιλογή στην 21η κίνηση, όταν δεν είδε το Ια2+! που διαλύει την ψυχολογία του Λευκού (ο Ίππος δεν κόβεται αφού αν κοπεί με τη Βασίλισσα, χάνεται ο Πύργος στο δ1 μετά από Ιxε3). Αυτό δεν επηρέασε καθόλου τους ατρόμητους Μαύρους Μαχητές. Το γ5 που άνοιξε τη θέση με καθαρό πλεονέκτημα. Όλα ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Η συνέχεια της μάχης ελάχιστη σημασία είχε για τους δυο Στρατούς. Ο Μαύρος έφτασε στη θέση του διαγράμματος, όπου σε λίγες κινήσεις χάνεται ο Λευκός Πύργος (32. Kb1 Qc2+ 33. Ka1 Qxd1+) και αργότερα η ίδια η Λευκή Βασίλισσα, που μέχρι τότε είχε υποχρεωθεί να παρακολουθεί την ήττα της παράταξής της, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να την αποτρέψει! Βλέπετε, για 23 ολόκληρες κινήσεις είχε ριζώσει στο α3!




Το Άνοιγμα Ρέτι είναι ένα υπερμοντέρνο αρκετά δημοφιλές άνοιγμα αφού με την κίνηση Ιζ3 ο Λευκός επιδιώκει από νωρίς τον έλεγχο του κέντρου με ελαφρά κομμάτια σε αντίθεση με την κλασσική σχολή που θέλει τα πιόνια να κυριαρχούν στο κέντρο. Έχει πάρει το όνομά του από τον Ρίτσαρντ Ρέτι, σπουδαίο σκακιστή που έλαμψε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.