Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Το τέχνασμα του Αρχιμήδη

Κάποτε ο Αρχιμήδης, διάσημος Έλληνας μηχανικός που έζησε στις Συρακούσες, την μεγάλη ελληνική αποικία της Σικελίας, βρέθηκε στη Σκακιέρα.

Ήταν καλεσμένος του Λευκού Βασιλιά, που εντυπωσιασμένος από τις εφευρέσεις του, χάρη στις οποίες οι Έλληνες κατάφερναν να απωθούν τα Ρωμαϊκά στρατεύματα επί 3 χρόνια, του ζήτησε να βρει έναν πρωτότυπο τρόπο για να αιφνιδιάσει και να κερδίσει τη μάχη κατά του μισητού Μαύρου Μονάρχη.

Τότε ο Αρχιμήδης είπε στον Λευκό Βασιλιά:
"Δώσε μου σημείο να στηριχθώ και εγώ μπορώ να μετακινήσω όλη τη Γη!"

Ο Λευκός Βασιλιάς εντυπωσιάστηκε τόσο από τα λόγια του Αρχιμήδη, που τον έχρησε Ιππότη ώστε να μπορέσει να αποδείξει τον ισχυρισμό του στη Σκακιέρα. Και ο Αρχιμήδης έπιασε αμέσως δουλειά!

Η Μαύρη Βασίλισσα είχε πάρει επίκαιρη θέση στο ε7 με σκοπό να χτυπήσει το πιόνι στο γ5. Όμως ο Αρχιμήδης είχε μια σπουδαία αποστολή γι' αυτόν τον στρατιώτη γι' αυτό τον κάλυψε με τον Ίππο στο β3 (βλ. διάγραμμα). Αυτό το πιόνι στο γ5 θα γινόταν η βάση όπου θα στήριζε ο Λευκός Στρατός τις δυνάμεις του για να κυριαρχήσει στη Σκακιέρα!

Σε εκείνο το σημείο της μάχης, ο Μαύρος δεν είχε άλλη επιλογή: έπρεπε να χτυπήσει γρήγορα στο κέντρο, να επιχειρήσει να ανοίξει τη στήλη δ και να χτίσει δική του προφυλακή στο δ4! Όμως αυτού του είδους τα σχέδια χρειάζονται σπουδαίους μηχανικούς για να επινοηθούν. Και τέτοιος ήταν ο Αρχιμήδης!

Ο Μαύρος κινητοποιούσε τις δυνάμεις του στο κέντρο και ετοιμαζόταν να σαλπίσει την αντεπίθεση. Όλα έδειχναν ότι θα κατάφερνε τελικά να εξισορροπήσει την κατάσταση, μετά την ανακρίβεια του Λευκού να παίξει το πιόνι στο ζ4 (βλ. διάγραμμα). Τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί στη Λευκή Βασίλισσα με Αη4! Αντί αυτού, ο Μαύρος άλλαξε τον Ίππο με τον Αξιωματικό στο δ3. Τα βάσανα του Μαύρου μόλις είχαν αρχίσει!

Ο Αρχιμήδης άστραψε, του ήρθε μια ιδέα: έστρωσε τα χαρτιά του, πήρε διαβήτες, χάρακες, μολύβια και ξεκίνησε τους υπολογισμούς. Το σχέδιο ήταν ολοφάνερο! Ο Ίππος από το δ2 θα έφτανε στο δ6 όπου θα γινόταν η αιχμή του Λευκού δόρατος!

Έτσι κι έγινε. Μέσα σε λίγες κινήσεις, ο Λευκός Ίππος από το δ2 είχε φτάσει στο δ6, μέσα στην καρδιά του Μαύρου στρατοπέδου, από όπου ανενόχλητος εμπόδιζε και απειλούσε όποιο Μαύρο κομμάτι συναντούσε.

Ο Μαύρος Βασιλιάς είχε γίνει έξαλλος, ο στρατός του αποδείχτηκε ανίκανος να σταματήσει τον ευφυέστατο Αρχιμήδη. Σύντομα τα Λευκά κομμάτια κυριαρχούσαν στη Σκακιέρα και λίγες κινήσεις αργότερα, ο Μαύρος Βασιλιάς ύψωσε τη λευκή σημαία ταπεινωμένος!

Προφυλακή (αγγλικά: outpost) είναι το τετράγωνο μέσα στο αντίπαλο στρατόπεδο το οποίο ο επιτιθέμενος ελέγχει με τουλάχιστον ένα πιόνι ενώ ο αντίπαλος δεν μπορεί να ελέγξει με κανένα πιόνι. Στην προφυλακή συνήθως εγκαθίσταται ίππος, από όπου ελέγχει κρίσιμα τετράγωνα μέσα στην εχθρική παράταξη. Ταυτόχρονα στην ίδια στήλη πίσω από την προφυλακή μπορούν να προετοιμάζονται τα βαριά κομμάτια για τη δική τους επίθεση (δίπλωμα πύργων).

Όπως είχε πει και ο Γκάρυ Κασπάροφ ύστερα από μια παρτίδα επίδειξης εναντίον του σούπερ υπολογιστή Deep Junior το 2003: "Για όλη μου τη ζωή πίστευα ότι ένας ίππος στο δ6 αξίζει όσο ένας πύργος!"

Η βαριάντα Ταρτακόβερ της επίθεσης Τόρρε στην παρτίδα που είδαμε, έχει κύρια γραμμή:
1.δ4 δ5 2.Ιζ3 Ιζ6 3.Αη5.

Ανάδοχοι του ανοίγματος ήταν ο Μεξικάνος Κάρλος Τόρρε Ρεπέτο και ο Εβραίος Σαβιέλι Ταρτακόβερ, ενώ οπαδοί του ήταν μεταξύ άλλων ο Γιάν Τίμμαν, ο Τιγκράν Πετροσιάν, o Νάιτζελ Ντέιβις και ο Ντέιβιντ Μπρονστάιν.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Από το Blogger.