Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Το πάθημα της ανέμελης Βασίλισσας

Ο μεγαλύτερος θρίαμβος για έναν σκακιστή -μετά το ματ- είναι η σύλληψη της αντίπαλης Βασίλισσας. Πόσες παρτίδες έχουν λήξει άδοξα εξαιτίας μιας μικρής απροσεξίας της παντοδύναμης Ντάμας! Και είναι αλήθεια ότι η Βασίλισσα γίνεται συχνά στόχος του αντιπάλου, αφού είναι το ισχυρότερο κομμάτι στη Σκακιέρα και η απώλειά της τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί με ήττα! Μάλιστα στο ξεκίνημα μιας μάχης δεν θέλει πολύ για να συλληφθεί η Βασίλισσα, ειδικά όταν όλα τα ελαφρά κομμάτια έχουν πάρει καίρια πόστα στη Σκακιέρα. Γι' αυτό να προσέχετε και να σκέφτεστε πολύ καλά πριν την ωθήσετε στη μάχη!

Ακολουθούν γρίφοι που απαιτούν να εξαναγκάσεις τη σύλληψη της Βασίλισσας με μια μόνο κίνηση. Αν σε δυσκολεύει κάποιος γρίφος μπορείς να διαβάσεις την "Ιδέα" για να πάρεις μια ιδέα! Αν δεν καταφέρεις να λύσεις κάποιον από αυτούς, μη στενοχωριέσαι! Μπορείς να βρεις τις λύσεις όλων των γρίφων στο τέλος της σελίδας. Καλή επιτυχία!

1.Η Μαύρη Βασίλισσα που ήταν στο δ5, τρόμαξε βλέποντας τον Λευκό Ίππο να έρχεται κατά πάνω της και έτρεξε να κρυφτεί στο γ6. Έκανε καλά; (Παίζει ο Λευκός)







Ιδέα:
Θυμάσαι τι είναι το κάρφωμ
α;

2.Η Μαύρη Βασίλισσα είναι τόσο υπεροπτική που έκανε έφοδο χωρίς υποστήριξη. Πως μπορεί να συλληφθεί; (Παίζει ο Λευκός)








Ιδέα: Ποιό κομμάτι κάνει πηρούνι;

3.Κι εδώ η Μαύρη Ντάμα νομίζει ότι έπιασε το Λευκό Στρατό στον ύπνο... έκοψε στο η2 και ετοιμάζεται να συλλάβει τον Πύργο στο θ1 δίνοντας κι ένα τρομερό σαχ! θα προλάβει; (Παίζει ο Λευκός)






Ιδέα: Η παγίδα έχει στηθεί! Ποιό κομμάτι μπορεί να κλείσει την πόρτα και να παγιδέψει μέσα τη Μαύρη Βασίλισσα;

4.Αυτή τη φορά η Μαύρη Βασίλισσα δεν έκανε λάθος... ή μήπως έκανε; (Παίζει ο Λευκός)








Ιδέα: Ο Μαύρος Ίππος είναι απόλυτα καρφωμένος, άρα δεν μπορεί να μετακινηθεί!

5.Η Μαύρη Βασίλισσα κάθεται στο θρόνο της. Αλίμονο, κινδυνεύει περισσότερο από ότι νομίζει! (Παίζει ο Λευκός)








Ιδέα: Η διπλή απειλή δύσκολα αντιμετωπίζεται!

6.Η λαιμαργία της Μαύρης Ντάμας δεν έχει όρια! Αφού έφαγε το Λευκοτετράγωνο Λευκό Αξιωματικό στο β5, τώρα ετοιμάζεται να φάει και τον Ίππο στο δ5. Ο Ίππος όμως με μια δρασκελιά μπορεί από θήραμα να γίνει κυνηγός! Πως μπορεί να γίνει αυτό; (Παίζει ο Λευκός)






Ιδέα: Μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια (πηρούνι)!

7.Μα καλά, δεν βάζει ποτέ μυαλό αυτή η Μαύρη Βασίλισσα; Νομίζει ότι μπορεί να προστατέψει τον Πύργο στο α8. Αλήθεια, μπορεί; (Παίζει ο Λευκός)








Ιδέα: Κάρφωμα.

8.Ο Μαύρος Βασιλιάς δεν δίστασε να κόψει το Λευκό Ίππο στο ζ7. Αυτό όμως έκανε τη Λευκή Βασίλισσα να τρίψει τα χέρια της από ικανοποίηση. Βλέπεις το λόγο; (Παίζει ο Λευκός)







Ιδέα: Αποκάλυψη.

9.Η μάχη έχει φουντώσει στο κέντρο, όμως η Λευκή Βασίλισσα δεν φαίνεται να φοβάται. Δυστυχώς γι' αυτή... (Παίζει ο Μαύρος)








Ιδέα: Απομάκρυνση (με κόψιμο) αμυνόμενου κομματιού.

10.Οι δυο Βασίλισσες είναι αντιμέτωπες πολύ νωρίς στη μάχη. Ποιά θα επικρατήσει; (Παίζει ο Λευκός)








Ιδέα: Ένας Αξιωματικός θα κρίνει το νικητή (απομάκρυνση).

11.Ο Ατρόμητος Λευκός Ίππος δεν διστάζει να πέσει με ορμή πάνω στα τείχη του Μαύρου Βασιλιά, την ίδια ώρα που η δειλή Μαύρη Ντάμα τρέχει μακριά από τη μάχη. Θα την αφήσεις να ξεφύγει; (Παίζει ο Λευκός)







Ιδέα: Πηρούνι με απόλυτο κάρφωμα!

12.Ενώ ο Μαύρος Στρατός μοιάζει παγωμένος, τα Λευκά ελαφρά κομμάτια προελαύνουν. Ποιός θα δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στη Μαύρη Μονάρχη; (Παίζει ο Λευκός)







Ιδέα: Αποπνιγμός με απόλυτο κάρφωμα!


Οι λύσεις των γρίφων:
1.Αβ5
2.Ιε5+
3.Αε4
4.β4
5.Ιε6+
6.Ιγ7+
7.Αβ5
8.Αη6+
9.Ιxγ3+
10.Αxζ7+
11.Ιε6+
12.Ιε6

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Αρχείο

Από το Blogger.