Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Η Τιμωρία του Αλαζόνα Μονάρχη

"Τι γυρεύει στο κέντρο της Σκακιέρας ο Λευκός Μονάρχης; Γιατί δεν έκανε ροκέ; Επιθυμώ μια απάντηση ΤΩΡΑ!" φώναξε από το θρόνο του νευριασμένος ο Μαύρος Βασιλιάς μετά το αναπάντεχο Κζ2. "Μην ανησυχείτε μεγαλειότατε. Εμείς ελέγχουμε το κέντρο. Να είστε σίγουρος ότι αυτή η αλαζονική συμπεριφορά δεν θα μείνει ατιμώρητη" τον εφησύχασε η Μαύρη Βασίλισσα και κάλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο.
Τα ελαφρά κομμάτια ήταν ήδη επί ποδός, όμως ο εχθρός είχε οχυρώσει καλά τα στενά περάσματα. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα, κάτι δραστικό, ώστε τα Μαύρα κομμάτια να ξεχυθούν κατά του αλαζόνα Μονάρχη. Επί ώρες προσπαθούσαν να βρουν μια λύση. Τότε ένας φρουρός έριξε την ιδέα στο τραπέζι "Αφού ο Βασιλιάς μας είναι ασφαλής, ας ανοίξουμε τη στήλη ζ. Ο Πύργος μας καραδοκεί και είναι σε καλή θέση για να χτυπήσει!" είπε και τα υπόλοιπα κομμάτια συμφώνησαν με ενθουσιασμό.
Η κίνηση ήταν ...
ζ5! Ανοίγουμε τη θέση με διάσπαση και ορμάμε στο Βασιλιά που δεν έκανε ροκέ! Ο Λευκός Βασιλιάς πανικοβλήθηκε, δεν περίμενε αυτή την αντίδραση, έτσι έκανε κι άλλο λάθος πηγαίνοντας στο η2. Πάει, τα έχασε εντελώς! Η αλαζονεία του δεν έχει τέλος! Άμεση και δυναμική η απάντηση του Μαύρου: ...ζxε4. Ο πελαγωμένος Λευκός κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Αxβ6. Και ο Μαύρος μετά από ...Bxβ6 βάζει σε εφαρμογή το φοβερό του σχέδιο. Ο Λευκός προσπαθεί να συνέλθει παίζοντας Ιδ5 όμως ο Μαύρος ήδη ετοιμάζει την επέλαση των κεντρικών πιονιών: ...εxζ3+. Ο Λευκός έκοψε το πιόνι με Axζ3 αλλά πλέον ήταν πολύ αργά αφού 19...Αβxδ5 20.Αβxδ5+ Κθ8 21.Αε4 δ5 22.Αζ3 Ιζ4+ 23.Κη3 Αδ6 24.Πθζ1 ε4 25.Αη4. Το τελευταίο και μοιραίο λάθος του Λευκού. Ο Μαύρος έπαιξε ...ε3 και ο Λευκός καταπονημένος και κουρασμένος από το τρέξιμο αποδέχτηκε την ήττα του σιωπηλά...
Αυτός που ελέγχει το κέντρο, ελέγχει το παιχνίδι κι αν ο αντίπαλος Βασιλιάς φερθεί ανόητα και δεν κάνει ροκέ έγκαιρα, τότε το ματ είναι θέμα χρόνου! Σαν το Βασιλιά του παραμυθιού που δεν φορούσε ρούχα, έτσι ο απροστάτευτος Βασιλιάς, γυμνός από την άμυνά του, γίνεται εύκολος στόχος!
Ο Μπόμπυ Φίσερ ήταν μόλις 12 ετών όταν έπαιξε αυτή την παρτίδα. Μάλιστα, η βαριάντα Νάιντορφ της Σικελικής ήταν η αγαπημένη άμυνα του Αμερικανού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή εναντίον του 1.ε4 από την αρχή ως το τέλος της λαμπρής καριέρας του. Αυτό το άνοιγμα προτιμούσε και ο Γκάρι Κασπάροβ όταν έπαιζε με τα Μαύρα.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η βαριάντα Νάιντορφ της Σικελικής είναι το πιο αναλυμένο άνοιγμα και θεωρείται ως η Ρολς-Ρόϋς των σκακιστικών ανοιγμάτων, αφού την προτιμούσαν οι δυο -ίσως- καλύτεροι σκακιστές όλων των εποχών.

Η κύρια γραμμή του ανοίγματος είναι:
1. ε4 γ5
2. Ιζ3 δ6
3. δ4 γxδ4
4. Ιxδ4 Ιζ6
5. Ιγ3 α6

Στη συνέχεια ο Μαύρος παίζοντας α6 εμποδίζει την πρόσβαση των Λευκών Ίππων και του Λευκοτετράγωνου Λευκού Αξιωματικού στο τετράγωνο β5 ενώ αναπτύσσει ομαλά τις δυνάμεις του.

Αν ο Μαύρος παίξει αμέσως ε5 τότε μετά από 6.Αβ5+ Αδ7 7.Αxδ7+ Ιxδ7 8.Ιζ5 ο Λευκός αποκτά έναν πανίσχυρο Ίππο.

Το σχέδιο του Μαύρου είναι να ξεκινήσει άμεσα επίθεση μειονότητας στην πτέρυγα της Βασίλισσας και η άσκηση πίεσης στο πιονάκι ε4 του Λευκού μετά από β5, Αβ7 και Ιγ5.

Ο Λευκός μετά από Αη5 μπορεί να επιλέξει να αλλάξει τον Μαυροτετράγωνο αξιωματικό του με τον Ίππο στο ζ6 με σκοπό να διπλώσει τα πιόνια στο μικρό ροκέ του αντιπάλου Βασιλιά και να πάρει τον έλεγχο του κεντρικού τετραγώνου δ5.

Η βαριάντα αυτή έχει πάρει το όνομά της από τον Αργεντίνο Γκρανμαίτρ Μιγκέλ Νάιντορφ.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Αρχείο

Από το Blogger.