Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Η Ηρωική Έξοδος του Βασιλιά

Ο Βασιλιάς φόρεσε την πανοπλία του, κράτησε γερά την ασπίδα του, πήρε το σπαθί και έφυγε για την πύλη. Οι σωματοφύλακες μάταια τον ικέτευαν να παραμείνει στην ασφάλεια του κάστρου. "Δεν είναι καλά τα πράγματα εκεί έξω μεγαλειότατε" είπε ο Ίππος. "Οι Πύργοι μας έχουν αφήσει την άμυνα και η Βασίλισσα πολεμά για τη νίκη έξω από τα τείχη του εχθρού" πρόσθεσε. "Θα ήταν τρέλα να πάτε εκεί έξω μοναχός!". "Ένας Βασιλιάς πρέπει είτε να ζει με σύνεση είτε να πεθαίνει με γενναίο τρόπο. Όπως προστάζει η λογική" απάντησε θυμωμένος, παραμέρισε τους φρουρούς και βάδισε έξω από τις πύλες του φρουρίου. Μερικές φορές ένας Βασιλιάς πρέπει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του!
Για τους Λευκούς στρατιώτες αυτή η έξοδος ισοδυναμούσε με την καταστροφή. Η μάχη μαινόταν με λύσσα και η Δαμόκλειος Σπάθη ταλαντευόταν πότε πάνω από το Λευκό πότε πάνω από το Μαύρο στρατόπεδο. Αν ο Λευκός Βασιλιάς γινόταν αντιληπτός από τον εχθρό, τότε η μάχη θα έληγε άδοξα.
Όμως ο γενναίος Λευκός Βασιλιάς είχε ένα σχέδιο που σίγουρα δεν το περίμενε κανένας -ούτε καν οι δικοί του στρατιώτες! Ρθ2. Το πρώτο βήμα. Ο Μαύρος Πύργος πηγαίνει στο γ8 για να βοηθήσει στην άμυνα του πιονιού γ7. Ο Λευκός Βασιλιάς συνεχίζει. Ρη3. Τα Μαύρα τετράγωνα είναι σαν δρόμος που οδηγεί το Λευκό στη νίκη. Ο Μαύρος δεν έχει τι να κάνει, θεωρεί τη μάχη ισόπαλη. Επιστρέφει τον Πύργο στο ζ8. Ο Λευκός Βασιλιάς συνεχίζει. Ρζ4. Ο Μαύρος συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το σχέδιο και παίζει τον Αξιωματικό στο γ8, μάλλον σκεφτόμενος ότι είχε πετύχει την ισοπαλία. Όμως ο Λευκός Βασιλιάς συνεχίζει. Ρη5. Μόνο τότε ο Μαύρος έκπληκτος κατάλαβε το σχέδιο του ηρωικού Λευκού Βασιλιά και ύψωσε τη λευκή σημαία!
'Οπως ο ήρωας Βασιλιάς Λεωνίδας της Σπάρτης που αψηφόντας τη γνώμη των πολλών πήγε στις Θερμοπύλες να αντιμετωπίσει τον Πέρση κατακτητή και έμεινε αθάνατο το όνομά του στην Ιστορία, έτσι και η ηρωική έξοδος του Λευκού Βασιλιά του Νίγκελ Σορτ έγινε θρύλος του Σκακιού!

Η Μοντέρνα Βαριάντα της άμυνας Αλιέχιν είναι ένα αρκετά δημοφιλές άνοιγμα. Η κύρια γραμμή της είναι
1.ε4 Ιζ6 2.ε5 Ιδ5 3.δ4 δ6 4.Ιζ3 όπου ο Λευκός αποκτά ένα μικρό πλεονέκτημα χώρου το οποίο ελπίζει να κρατήσει. Ο Μαύρος απαντά συνήθως με 4...Αη5 καρφώνοντας τον Ίππο ή με 4...η6 προετοιμάζοντας φιανγκέτο.

Το Αλογάκι

Σκακιστικά: Βασίλης Καφίρης (FIDE D.I.)
Παιδαγωγικά: Λέττα Γκύζη (Παιδαγωγός)

Θεματολογία

Αρχείο

Από το Blogger.